Přeskočit na obsah
logo Ostrava

Reminiscenční projekt 2024 – „Příroda se zaměřením na faunu“.

Datum publikování: 22.07.2024

Jako každý rok se náš Domov účastní reminiscenčního projektu, letos na téma „Příroda se zaměřením na faunu“. Do tohoto projektu jsme se zapojili společně s našimi klientkami i s dětmi z MŠ Kyjovice.

Projekt jsme zrealizovali výletem do kravína v Kyjovicích, vařením pudinku z koupeného mléka v kravíně a malováním obrázků s dětmi.

Dne 16.5.2024 ráno nás čekala cesta do kravína. Po příjezdu do kravína jsme se při čekání na paní učitelku a děti prošly přes první halu s krávami, kde si klientky mohly krávy pohladit nebo je i nakrmit senem. Jeden ze zaměstnanců zavedl klientky do dojírny, kde dojí krávy za pomocí moderní techniky. Klientky si zavzpomínaly, jak dojily krávy ručně a přišlo jim zajímavé, jak rychle to teď jde. Dále viděly, kam se všechno mléko čerpá anebo jak se „nahrabává“ seno k ohradám pomocí automatického stroje. Vzpomínaly, kolik práce a času trvalo všechno to dělat ručně a líbilo se jim, jak je to „jednoduché“ dnes. Následně jsme došly k telatům, která měla velký „zájem“ o ruce klientek, protože hledala „mléko“.

Nakonec jsme se přivítali s dětmi, které se představily jménem a podaly klientkám ruku. Chvilku si všichni povídali o krávách, telatech.. Klientky vyprávěly, jak se dříve staraly o krávy ony nebo jak měly kdysi na statku i koně a další jiná zvířata. Děti si pro naše klientky nachystaly překvapení v podobě zpěvu známých lidovek, ke kterým se mohly svým zpěvem přidat i naše klientky. Nakonec děti zatancovaly krátký taneček a nastala chvíle pro rozloučení. Před zpáteční cestou jsme ještě koupily mléko na výrobu domácího pudinku.

Následující den se pudink vařil. Jedna klientka nachystala prostírání, druhá mističky, další piškoty do mističek a další míchala směs na pudink. Směs se nalila do mléka, které jsme měli už nachystáno na plotně v hrnci a míchalo se, dokud pudink nezhoustl. Pudink jsme nalili do mističek, k tomu uvařili kávu, do které jsme použili ještě mléko z kravína. Poté jsme čekali na zchladnutí pudinku a dali se s klientkami do konzumace. Chutnal výborně!

A abychom naše reminiscenční setkání zakončili se vším všudy, domluvily jsme se s MŠ Kyjovice ještě na jednom setkání u nich v Sokolovně v Kyjovicích. Předposlední květnové ráno jsme vyrazili směr Kyjovice, kde už na nás v Sokolovně čekaly děti i s plátny a barvami. Každá klientka si sedla k jedné holčičce a na předkreslené plátno (se zvířecími a rostlinnými motivy – kočka, motýl, beruška, houba a tulipán) začaly nanášet barvy za pomocí štětce. Některé klientky se k dětem přidaly, jiné chtěly sledovat práci dětí a povídat si s nimi. Jakmile byly obrázky hotové, tak se daly sušit ven na sluníčko a klientky si v mezičase ještě povídaly s dětmi. Společně si povídali o tom, jaké kdo má rád zvíře. Poté děti zarecitovaly pár básniček, které se naučily s paní učitelkou. Některé byly na téma obrázků, takže o kočkách, motýlech, beruškách..

Jako poděkování za společně strávený čas dostaly děti od klientek bonbony a pití a klientky dostaly na památku obrázky, které s dětmi (na)malovaly.

Celá reminiscenční „trojakce“ si vysloužila velmi pozitivní hodnocení klientek. S nadšením říkaly, že na tyto zážitky budou dlouho vzpomínat a že se jim to velmi líbilo.

Katka, Simona, VČA